Grain

pilates centar

Vježbe za pokretljivost kralježnice


Gotovo 80% odraslih pati od nekog oblika bolova u leđima, ponajviše križima – razlog kojih je pad fleksibilnosti i pokretljivosti u kralježnici. Kako neki njeni dijelovi postaju manje pokretni i kruti, ostali dijelovi moraju snositi dodatno opterećenje, čime postaju preopterećeni i bolni.

Krivci ovog razvoja su zahtjevi modernog života, zbog kojih većinu vremena provodimo sjedeći, nagnuti prema narpijed. Vježne za pokretljivost kralježnice daju priliku kralježnici da si povrati prirodni raspon kretnji, te ponovo ravnomjerno optereti. Ove vježbe – koje se izvode na reformeru, inversion table i drugim rekvizitima– se fokusiraju primarno na istezanje i jačanju mišića koji doprinose dobrom držanju, ali i na pravilno disanje kojim se može povećati raspon pokreta. Pokreti u ovim vježbama se zasnivaju na kontroli mišića i preciznosti.

Vježbanjem se stječe bolje držanje, ali i znatno širi raspon pokreta, te balans. Kretanje u svakodnevnom životu postaje  lakše i ugodnije ,te nakon određenog vremena bolovi nestaju.

 

 

 

 

Back to Top